Werkgevers vinden dat medewerkers zich best vaker ziek mogen melden

Ziek zijn en toch gaan werken, in Nederland is het bijna een erekwestie. Toch zitten werkgevers er niet per se op te wachten dat werknemers ziek op hun werk verschijnen.

Meer dan de helft van de werkgevers zegt te ervaren dat werknemers toch gaan werken, terwijl ze eigenlijk te ziek zijn. Dat blijkt uit de HR-marktmonitor van uitzendbureau Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder ruim 2.300 werknemers en 2.000 werkgevers. Eveneens meer dan de helft stelt dat verantwoordelijkheidsgevoel de reden is dat werknemers niet thuis blijven bij ziekte.

Behalve uit verantwoordelijkheidsgevoel blijven werknemers ook werken, omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken of uit schaamte. 15 procent van de medewerkers geeft aan dat verzuim wordt gezien als falen van een medewerker binnen zijn organisatie.

Geen goede ontwikkeling, vindt Marion van Happen, directeur bij Unique. “Als je ziek bent, kun je je werk minder goed doen en ben je minder productief.” Ook werkgevers moeten het niet stimuleren om te blijven werken bij ziekte. “Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie, daar moet je goed voor zorgen.”

Bron(nen):   AD