Huizenprijzen stijgen door: Alleen in Ierland gaan ze harder omhoog

De woningmarkt in Nederland blijft problematisch. De huizenprijzen zijn volgens gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN) het afgelopen kwartaal met 10,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2018 wordt een stijging van 8 procent verwacht.

Dat blijkt uit de nieuwe woningmonitor die de economen van ABN Amro dinsdag publiceren. Daarmee zijn eerdere ramingen met twee procent naar boven bijgesteld. Ook voor 2019 rekenen de economen nog op een prijsstijging van 5 procent.

Ondertussen verwacht ABN Amro dit jaar en volgend jaar een daling van het aantal verkochte woningen van 5 procent. ABN Amro-econoom Philip Bokeloh: “De huizenmarkt is gespannen. Kopers hebben steeds minder keuze, omdat het aantal te koop staande woningen gestaag daalt. Dus om kans te maken op een koophuis, moeten ze hoger bieden. Dit verklaart de forse stijging van de prijzen.”

Nederland is een van de landen waar de woningprijzen het hardst omhoog gaan. Volgens de bank kent alleen Ierland een hogere prijsstijging. ABN verwacht dat de hypotheekrente in 2018 nog laag blijft, maar aan het eind van het jaar mogelijk gaat stijgen.

Bron(nen):   Business Insider