Maak kennis met Generatie Z: veel geld verdienen is weer belangrijk

De millennials zijn een relatief idealistische generatie gebleken. Ze vonden geld niet zo belangrijk en kozen liever voor vrije beroepen als barbier, bakker of bierbrouwer. Maar met de aanstormende generatie Z zijn we weer terug bij af.

Gen Z is grofweg tussen de 7 en 22 jaar oud, maar onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg enkel 15- tot 17-jarigen. Voor meer dan de helft van hen is veel geld verdienen ‘zeer belangrijk’. Tachtig procent gaf aan veel waarde te hechten aan een baan die zekerheid biedt. Een derde heeft als droom een vaste baan bij een multinational. Een kwart wil ondernemer worden.

Het verschil met de millennials is groot. Die verkozen juist ‘fun’ boven ‘cash’ en gingen voor de vrijheid van korte, wisselende contracten (wat mogelijk ook met de crisis te maken had). Waarin beide generaties wel overeenkomen is de wens om veel autonomie te hebben en de mogelijkheid om het werk naar hun eigen ideeën in te richten. Ook willen ze geen 9-tot-5-baan meer, maar flexibele werktijden.

Bron(nen):   Metro