Met een paar simpele ingrepen duurt vliegen een uur korter

Onderzoekers van de TU Delft hebben vier nieuwe manieren bedacht om de vliegreis soepeler te laten verlopen. De innovaties, die afgelopen jaren zijn getest op Schiphol en de luchthaven van Hamburg, verkorten de reistijd met liefst een uur. Het AD beschrijft hoe dat zou moeten.

1. Geen bagage

,,Het inchecken en controleren van bagage kost ontzettend veel tijd en is daarmee één van de belangrijkste terreinen waar winst te boeken valt”, zegt hoogleraar Santema. ,,Door je bagage vooraf als pakketje te versturen hoef je die als passagier niet meer mee te nemen en verloopt het boarden veel sneller.” In totaal scheelt dit al 40 minuten reistijd, becijfert de TU Delft.

Er zijn al bedrijven die bagage willen vervoeren

2. Bredere gangpaden

Door speciale ‘krimpende stoelen’ kan het middenpad tijdens het boarden en het uitstappen tweemaal zo breed worden gemaakt. Door elke rij stoelen naar de raamkant te duwen, gaat het gangpad van ruim 40,6 centimeter (16 inch) naar 81,3 centimeter (32 inch). ,,Dat is genoeg om twee passagiers soepel langs elkaar te laten lopen, ook past er zo een rolstoel door het middenpad”, legt Santema uit.

„Er zijn al diverse vliegmaatschappijen die interesse hebben. Het is technisch vrij simpel. Het scheelt zo een kwartier, omdat de gangpaden breed genoeg worden om passagiers elkaar te laten passeren,” zegt Suzanne Hiemstra in De Telegraaf

3. Betere wachtruimte/lounge

Vooral een betere accommodatie voor groepen zou de doorstroming op vliegvelden bevorderen

 

Bron(nen):   Telegraaf  AD