Deze grafiek van het CPB laat zien waarom er geen huizenbubbel is

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren zo hard gestegen dat je denkt dat het haast niet anders kan dan dat er sprake is van een bubbel. Maar volgens een nieuw rapport van het Centraal Planbureau (CPB), dat vrijdag verscheen, is dat niet zo.

Waarom we denken dat de huizenmarkt oververhit is blijkt uit deze grafiek van de nominale huizenprijzen.

Maar volgens het CPB moeten we  kijken naar de reële prijsstijging, dat wil zeggen de huizenprijsindex gecorrigeerd voor inflatie. Neem je die grafiek, dan zie je dat de huizenprijzen nog ver onder de piek van 2008 liggen.

De onderzoekers schrijven dat de hoge huizenprijzen in lijn zijn met de lage rente en het krappe woningaanbod. Het zou leiden tot een fundamenteel hoger prijsniveau. Mede omdat het nog lang zal duren voor de woningvoorraad zo groot is als hij was geweest zonder crisis.

Er zijn wel regio’s waar de prijzen zo hard stijgen dat er signalen zijn van oververhitting, maar dat is nog niet problematisch. “Voor zover we daar iets over kunnen zeggen, lijkt van een bubbel nog geen sprake te zijn.” Wel sluiten ze “toekomstige bubbelvorming” niet uit.

Bron(nen):   Business Insider