Een heleboel Nederlanders hebben nauwelijks spaargeld

De Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje. Maar dat valt tegen als je de cijfers bekijkt: veertig procent heeft geen rooie cent.

Fintechbedrijf Savedo vroeg duizend Nederlanders naar hun spaargedrag. De babyboomer zit er, hoe verrassend, het meest warmpjes bij. 58 procent van de zestigplussers zegt een goede buffer te hebben. Jongeren onder de dertig zitten op ruim 53 procent. Van de dertigers en veertigers heeft ongeveer 48 procent genoeg gespaard.

Wat dan een voldoende buffer is? Het Nibud vindt dat een gemiddeld gezin met twee kinderen, een aardig koophuis en een ruime auto toch wel ruim 25.000 euro op de rekening moet hebben staan. Gemiddeld raadt de organisatie aan om 10 procent van het netto maandinkomen opzij te zetten.

Maar liefst veertig procent van de Nederlanders doet dat dus niet en heeft nauwelijks genoeg geld voor als de wasmachine kapot gaat, laat staan de auto. Jongeren zijn zich daar wel meer en meer van bewust en dat is maar goed ook. De tijd van de enorme hypotheken is voorbij. Je dient de overdrachtsbelasting zelf te betalen en ook als je, zoals in deze tijd gebruikelijk is, flink overbiedt, moet je een behoorlijke spaarrekening hebben.

Bron(nen):   RTL Nieuws