Een dag parkeren in Amsterdam kost 75 euro

In alle vier de grote steden worden de parkeertarieven fors verhoogd. Amsterdam spant de kroon. Wie zijn auto kwijt wil in de binnenstad betaalt 7,50 euro per uur tot een maximum van 75 euro.

Daarmee verhoogt de hoofdstad het tarief van 5 euro naar 7,50 euro. In Den Haag kost een uurtje parkeren in de binnenstad voortaan geen 3,50 maar 4,50 en in Utrecht gaat het tarief van 4,70 naar 5,20. Ook in Rotterdam wordt parkeren duurder, maar het is nog onduidelijk in welke mate.

De ondernemers in de binnensteden klagen steen en been. “Het schiet ongebreideld omhoog, lijkt het wel”, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van branchevereniging Ondernemend Nederland (ONL) in het AD. “Daarmee tref je vooral de kleine ondernemer hard.” MKB Nederland denkt dat stadscentra straks alleen nog bereikbaar zijn voor de ‘happy few’. “Dit soort tarieven als melkkoe gebruiken is aan aanfluiting”, zegt een woordvoerder.

Voor milieu-en mobiliteitsexpert Hans Voerknecht van het bureau CE Delft gaan de prijsstijgingen nog niet ver genoeg. “Waarom doen ze het niet volgens het principe ‘de gebruiker betaalt’? Zo’n parkeerplek kost de overheid vaak veel meer, tot wel tien euro per uur. Dat wordt nu dus deels door alle andere belastingbetalers opgebracht,” zegt hij tegen de krant.

Bron(nen):   AD