Koper nieuwbouwhuis is duurder uit door dubieuze praktijken

Wie een nieuwbouwhuis koopt, loopt het risico om veel te veel te betalen. Projectontwikkelaars laten geïnteresseerden namelijk tegen elkaar opbieden. Volgens de Vereniging Eigen Huis wordt er misbruik gemaakt van wanhopige woningzoekenden.

Nieuwbouwprojecten kenden tot nu toe altijd vaste prijzen, zodat iedereen in de nieuwe wijk evenveel betaalt voor een huis. Maar door de krapte op de woningmarkt gebeurt het steeds vaker dat potentiële kopers tegen elkaar opbieden, waardoor de prijs vaak tienduizenden euro’s hoger uitvalt dan de vraagprijs én de een dus veel meer betaalt voor hetzelfde huis dan de ander.

Vereniging Eigen Huis weet niet hoe groot het probleem precies is, maar heeft al veel klachten binnen gekregen van leden uit alle windstreken, van Utrecht en Den Haag tot Eindhoven en Zwolle. “Dit is zeer ongebruikelijk en moreel ongewenst. Vooral starters of mensen met een kleiner budget hebben het nakijken. En dat zijn net de groepen die het sowieso al zwaar hebben op de woningmarkt,” aldus woordvoerder Hans André de la Porte van Eigen Huis tegen het AD.

Bron(nen):   AD