Groot succes: Vier dagen werken in plaats van vijf met behoud van salaris

De 240 werknemers van een Nieuw-Zeelands bedrijf werken vier dagen in plaats van vijf voor hetzelfde salaris. En terecht: de resultaten zijn gelijk gebleven.

Na een succesvol experiment zet het bedrijf Perpetual Guardian het beleid door. De medewerkers werken voortaan nog maar 32 uur in plaats van 40 uur per week. Het bedrijf ondervond alleen maar voordelen: de mensen waren creatiever, kwamen vaker op tijd, gingen niet vroeger weg en namen korter pauze. Hun productiviteit ging zover omhoog dat ze de verloren werkdag helemaal goedmaakten. En niet onbelangrijk: iedereen was gelukkiger.

Het bedrijf veranderde verder de vergadertijden. Vergaderingen van twee uur werden ingekort tot een half uur. Experts vinden het niet vreemd dat de productiviteit omhoog gaat. Volgens psycholoog Anders Ericsson kunnen we ons slechts vijf uur per dag optimaal op werk concentreren. Daarna wordt de focus snel minder.

Andrew Barnes, CEO van Perpetual Guardian, zegt nog tot besluit: “Een contract moet een overeenkomst op basis van productiviteit zijn. Als je die prestaties in minder tijd kunt verrichten, waarom zou ik je daar dan minder voor betalen?”

Bron(nen):   Newsmonkey