Belgische piloten Ryanair dreigen met staking

Belgische piloten van budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair dreigen te gaan staken. Belgische pilotenvakbonden hebben hun leden daartoe opgeroepen. De staking zou op 10 augustus moeten plaatsvinden en in een grote Europese actie passen.

Nederlandse Ryanair-piloten dreigden eerder deze week al met acties. Pilotenvakbond VNV geeft de Ierse luchtvaartmaatschappij nog één kans om met nieuwe voorstellen te komen. Zijn die op 7 augustus niet binnen, dan gaan ze staken. Zweedse piloten denken ook na over een staking en in Duitsland stemden Ryanair-piloten al in met werkonderbrekingen.

Ryanair ligt van alle kanten onder vuur door zijn personeel. De piloten in Ierland voeren al geruime tijd actie en ook het cabinepersoneel in België, Spanje, Portugal en Italië legde het werk eerder al neer.

Ryanair-topman Michael O'Leary dreigde om meer banen naar Polen te verplaatsen als de werkonderbrekingen worden doorgezet. Al eerder verplaatste hij banen van Dublin naar Polen, waarmee hij een dreigement aan de Ierse piloten inloste.