Weer staking bij Ryanair in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Ryanair krijgt dinsdag een nieuwe staking voor de kiezen. Stewards en stewardessen die voor de Ierse luchtvaartmaatschappij in Eindhoven zijn gestationeerd, leggen de hele dag het werk neer. Ze protesteren daarmee tegen de sluiting van hun basis op Eindhoven Airport.

Passagiers zullen waarschijnlijk weinig merken van de acties. Ryanair zegt dat alle vluchten volgens planning doorgaan, hoewel volgens FNV het merendeel van de Eindhovense cabinemedewerkers meedoet aan de staking. De prijsvechter zette bij eerdere stakingen al stakingsbrekers in.

Ryanair kondigde eerder deze maand aan zijn Eindhovense basis te schrappen wegens tegenvallende resultaten op het Brabantse vliegveld. Volgens vakbonden gaat het echter om een vergeldingsactie voor eerdere stakingen. FNV wijst erop dat veel medewerkers hun werk verliezen en eist verdere uitleg over de staking. Daarvoor spant de bond ook een kort geding aan.

Ryanair kreeg deze zomer te maken met golf van stakingen in tal van Europese landen, waaronder Nederland. Dat leidde in sommige landen tot een nieuwe cao en bij Ryanair tot een lagere halfjaarwinst.