‘Ryanair zet piloten Eindhoven voor het blok’

Piloten van prijsvechter Ryanair die vanaf Eindhoven werken, hebben de keuze om in te stemmen met een overplaatsing of een vertrekregeling met het bedrijf overeen te komen. De Ierse prijsvechter heeft dit via een brief laten weten aan de zestien piloten die een rechtszaak aanspanden tegen het bedrijf, zo meldde pilotenvakbond VNV. De vliegers hebben tot vrijdag 18.00 uur de tijd om te beslissen.

Ryanair wil de basis Eindhoven per 5 november sluiten. Zestien piloten spanden daarover een kort geding aan. De rechter oordeelde donderdag dat de Nederlandse piloten niet zomaar mogen worden verplaatst naar andere landen. Of de uitspraak geldt voor al de Nederlandse bemanningsleden van Ryanair is nog niet duidelijk.

Over het sluiten van de basis zelf deed de rechter geen uitspraak, al viel hier volgens de rechtbank wel het nodige op aan te merken. Volgens de VNV opent Ryanair zijn trukendoos om werknemers onder druk te zetten. De bond raadt zijn leden aan om niet op de 'vrijwillige overplaatsing' in te gaan.

Bij vakbond FNV Luchtvaart, die het cabinepersoneel van Ryanair vertegenwoordigt, is voor zover bekend nog geen brief met een dergelijke strekking binnengekomen.