Hooghartige Unilever-topman Paul Polman treedt terug

Paul Polman treedt eind december terug als topman van Unilever. Hij wordt per 1 januari in die functie bij de levensmiddelen- en wasmiddelgigant opgevolgd door Alan Jope, die doorschuift van een andere functie in het bedrijf.

Polman heeft tien jaar leidinggegeven aan Unilever. Hij vertrekt niet direct helemaal, maar zal de eerste zes maanden van komend jaar Jope bijstaan als adviseur.

Zaterdag maakte Polman in een interview Met het AD duidelijk dat hij minachting heeft voor de Nederlandse politiek en vooral voor de Nederlandse media: geen niveau. Een fragment over het beruchte SMSje waarmee Polan Rutte inlichtte: Polman: “Sorry, waar komt die sms vandaan?” Verslaggevers: “Diverse kranten meldden dat.” Polman: “Jij gelooft wat er in de kranten staat?” Verslaggevers: “Ging het zo?” Polman: “Waar komt dat vandaan? Omdat de kranten het schrijven?’’ Verslaggevers: “Daarom vragen wij het. Ging het zo?” Polman, voor de derde keer: “Ik vraag jou: waar komt dat vandaan?’’ Verslaggevers: “Diverse kranten schreven dat er een sms’je was.” Polman: “Dus jij denkt dat er een sms’je was. Omdat tien kranten het schrijven, geloven mensen het. Dit is Trump. Zo is de democratie op dit moment.” De verslaggevers, voor de vierde keer: “Onze vraag is: was er een sms’je?” Polman, sans gene: “Om 06.00 uur heb ik gesms’t: ‘Mark, ben je wakker, want ik wil met je praten.’ Bel je iemand op om zes uur ’s ochtends? (-) Dan stuur ik eerst een sms’je. (-) Ik kreeg Mark meteen aan de telefoon. Dat moet ik hem nageven, hij antwoordt na twee minuten. Altijd. We hebben een uur aan de telefoon gehangen. Het was een goed gesprek.’’ En even later, op de suggestie dat Polman, na alles wat hij heeft bereikt qua duurzaamheid in Nederland, misschien de geschiedenisboeken ingaat als de man die een belasting voor buitenlandse aandeelhouders wilde afschaffen: “Dat is toch volledig belachelijk. Ik denk dat jij in een te klein land woont en te klein denkt. Ik denk dat de meeste mensen in de wereld wel zien wat wij als bedrijf aan het doen zijn. Ik denk niet dat ik me ergens voor hoef te verontschuldigen.”