Facebook eindelijk aangeklaagd om privacyschandaal

Facebook heeft de eerste grote rechtszaak aan zijn broek vanwege het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De procureur-generaal in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft besloten het socialemediabedrijf hiervoor te vervolgen.

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat het campagnebureau Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers van Facebook. Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Kenners denken dat de affaire Facebook wel eens duur kan komen te staan. Meerdere autoriteiten doen onderzoek naar de zaak.

Facebook was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf komt steeds meer onder vuur te liggen in verband met privacy. Deze week schreef The New York Times dat de onderneming partijen als Microsoft, Amazon, Spotify en Netflix samenwerkingen aanbood waarbij die bedrijven ongemerkt namen en contactgegevens van Facebook-vrienden van gebruikers konden inzien. Facebook ontkende later in een reactie die beweringen en stelde andere bedrijven nooit toegang te hebben gegeven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van die personen.