Duitse rechter doet enkele iPhones in de ban

MÜNCHEN (ANP/RTR) - Apple moet in Duitsland stoppen met de verkoop van enkele iPhone-modellen. Volgens een rechter in München heeft de techreus een patent van chipconcern Qualcomm geschonden, waardoor toestellen met de betreffende chips in de ban gaan.

Het gaat in ieder geval om de iPhone 7 en de iPhone 8. Die liggen voorlopig niet in de vijftien Duitse Apple-stores. Apple zegt in beroep te gaan, maar moet in de tussentijd naar eigen zeggen wel gehoor geven aan het vonnis. Het bedrijf benadrukt dat de toestellen via andere verkooppunten beschikbaar blijven.

In het grote plaatje maakt deze specifieke zaak overigens niet veel uit. De ban raakt hoogstens een paar miljoen iPhones van de honderden miljoenen die Apple elk jaar verkoopt. Maar Apple is in meerdere landen in juridisch gesteggel verwikkeld over patenten.

In China kreeg de techreus onlangs ook al een gerechtelijke ban aan zijn broek. Apple vecht ook die uitspraak aan. In de tussentijd liggen alle iPhones in China nog gewoon in de winkel. Wel heeft Apple enkele wijzigingen aangebracht in zijn besturingssysteem iOS in verband met de Chinese rechtszaak.