Openbaar vervoer in Nederland duurste van Europa

Het openbaar vervoer is in Nederland 35 procent duurder dan gemiddeld in de Europese Unie. Ons land kent de hoogste tarieven van alle lidstaten voor vervoersdiensten, waar behalve het ov ook taxi’s en vliegtickets onder vallen.

Na Nederland zijn de vervoersdiensten het meest prijzig in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk blijkt uit cijfers van Eurostat. Bij onze zuiderburen is het veel goedkoper en in Luxemburg wordt het ov binnenkort zelfs helemaal gratis. Ter vergelijking: In België kost een trajectabonnement van Antwerpen naar Gent 174 euro per maand. Een trajectkaart voor de vergelijkbare afstand Amsterdam – Den Haag kost 371 euro.

De prijsverschillen ontstaan vooral door de mate waarin overheden het openbaar vervoer subsidiëren weet Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. “In België willen ze het openbaar vervoer stimuleren, bijvoorbeeld ook door ervoor te zorgen dat iedereen een bushalte binnen een paar honderd meter heeft. Maar dat kost ook behoorlijk veel geld,” vertelt hij aan RTL Nieuws.

Van Wee pleit niet voor goedkoper openbaar vervoer. Volgens hem helpt het niet om het aantal files te verminderen. Mensen die toch al met de trein gaan, zullen dat enkel vaker doen als het goedkoper wordt, terwijl de meeste automobilisten in de auto blijven stappen.

Bovendien wordt de subsidie doorberekend in de belastingen. “In de praktijk zijn het vooral mensen met een hoger inkomen die veel met de trein reizen, omdat ze in een andere stad werken. Uiteindelijk betaalt iedereen dan mee zodat die mensen goedkoper kunnen reizen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws