Een toilet vol wormen: dat is juist heel hygiënisch

Een aanzienlijk deel van de wereld heeft geen hygiënisch toilet. Voor hen kan een wc met wormen de oplossing zijn.

In de Tiger Toilets, zoals ze worden genoemd, zit een reservoir waarin tijgerwormen rond krioelen. Dat klinkt smerig, maar deze beestjes eten de poep van mensen. “Koeien- en paardenmest is hun natuurlijke leefomgeving”, zegt directeur Ajeet Oak van Tiger Toilet tegen Business Insider. “Stront. Ze vinden het prettig om daarin te wonen.”

Wat overblijft van de menselijke ontlasting is water, kooldioxide en wat compost, bestaande uit de uitwerpselen van de dieren zelf, maar dat is slechts 15 procent van wat er in de wc-pot terechtkomt. Bovendien halen de wormen 99 procent van de gifstoffen eruit. Het water is weliswaar niet drinkbaar, maar zakt langzaam de grond in en wordt zo op natuurlijke wijze gefilterd, waarna het in het grondwater terecht komt.

Sinds 2015 duiken de Tiger Toilets overal in India op. Bill Gates speelt daar met zijn foundation een belangrijke rol in. Hij stak 4,8 miljoen dollar in de ontwikkeling van de toiletten en heeft toegezegd nog eens 200 miljoen te willen investeren voor een tweede generatie Tiger Toilets.

Ondertussen komen de toiletten terecht op de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn. “Het zijn mensen die voor het eerst in hun leven een toilet krijgen”, zegt Oak. De wc’s kosten zo’n 350 dollar en zijn daarmee een stuk goedkoper dan riolering.

Bron(nen):   Business Insider