Wetenschappers: lekkerste koffiesoort haalt mogelijk het einde van de eeuw niet

Deze keer gaat het niet om een neushoorn of olifant, maar wordt ons eigen bakje koffie met uitsterven bedreigd. Wetenschappers waarschuwen dat vooral de Arabica-bonen het einde van de eeuw mogelijk niet halen. En dat is onze eigen schuld. Door de opwarming van de aarde dreigt het in bepaalde regio's te warm te worden voor de koffieboon. Het luistert dan ook nauw: voor koffie mag het nooit kouder zijn dan 15 graden en niet warmer dan 24 graden. Wetenschappers van de Britse Royal Botanical Gardens stellen nu dat, als er niets verandert, het op zeker de helft van de plekken waar nu koffie wordt geteeld te warm is aan het eind van de eeuw. Het is niet alleen een papieren dreiging. Braziliaanse onderzoekers zien nu al in de praktijk dat de temperatuur in Brazilië de afgelopen twintig jaar met drie graden is gestegen. De oplossing lijkt simpel: stap over van Arabica op die andere koffiesoort Robusta, maar iedere liefhebber weet dat die laatste lang niet zo lekker is. De Arabica-bonen kruisen met andere soorten, zou ook een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat veel wilde koffiesoorten die voor veredeling worden gebruikt, nog veel meer op punt van uitsterven staan. Natuurlijk zal koffie niet zomaar uitsterven en kan de technologie een handje helpen, maar het zwarte goud kan zomaar stukken duurder worden als we niet meer doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.  

Bron(nen):   De Telegraaf