3 economische risico’s, waardoor dit een duister beursjaar kan worden

Het wordt een spannend jaar voor beleggers denkt de Amerikaanse topeconoom Kenneth Rogoff. Hij is bekend van het boek ‘This time is different’, dat financiële crises uit het verleden analyseert. In een opiniestuk schrijft de econoom nu over drie risico’s voor beleggers het komende jaar.

1. De economische groei van China vlakt af
China wil veranderen van een sterk exportgerichte economie naar een economie die vooral teert op de binnenlandse consumptie, maar dat lukt niet goed, stelt Rogoff. Volgens de econoom past China’s sterk gecentraliseerde politieke systeem niet goed bij een economie die drijft op binnenlandse consumptie. Toch doorgaan met investeren en exporteren gaat ook niet werken, omdat China daar al dominant in is. Groeien is lastig als je al heel groot bent, aldus Rogoff.

2. De rente loopt op
De kans dat dat gebeurt is volgens de econoom niet heel groot, maar áls het gebeurt zijn de gevolgen groot. Veel westerse overheden hebben hoge schulden. Daar krijgen ze een stuk meer last van als de rente oploopt. Dat zou kunnen gebeuren als de groei in China inzakt of als populisten de macht grijpen en zo het vertrouwen daalt. Rogoff wijst ook op academische studies die concluderen dat hoge schulden samenhangen met een tragere groei op lange termijn.

3. Politieke problemen
Er is Donald Trump in de VS, de Brexit, die maar niet geregeld wordt en de wankele banken in Italië. Ook zijn er spanningen tussen de VS en China. Escalatie van een van deze risico’s kan grote gevolgen hebben voor de financiële markten. Toch blijft Rogoff positief en gelooft hij nog in een behoorlijke economische groei voor de VS en Europa. Maar het zal wel spannend worden voor de gemiddelde belegger, verwacht de econoom.

Bron(nen):   Business Insider