Nederland loopt achter met groene energie

Nederland loopt achter als het gaat om gebruik van hernieuwbare energie. Het aandeel groene energie ligt in ons land aanzienlijk lager dan in de Europese Unie als geheel. Dat komt naar voren uit de meest recente gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Hernieuwbare energiebronnen waren in 2017 goed voor 6,6 procent van al het energieverbruik in Nederland. In de Europese Unie lag dat niveau op op 17,5 procent. Van alle lidstaten was alleen in Luxemburg het aandeel hernieuwbare energie lager.

Zweden is Europees koploper als het gaat om hernieuwbare energie. In dat land was groene stroom goed voor meer dan de helft van al het energieverbruik. Ook Finland en Letland deden het het met respectievelijk 41 procent en 39 procent goed.

Als het aan Brussel ligt, mag het aandeel energie die opgewekt wordt met de zon, wind, waterkracht, aardwarmte of biomassa nog wel verder omhoog. In 2020 moet van alle verbruikte energie 20 procent afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. In Nederland ligt de doelstelling op 14 procent.