Wall Street omhoog door handelsoptimisme

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag bij opening opnieuw omhoog. Hoop op een snelle oplossing van de handelsoorlog tussen de VS en China nam toe na toeschietelijke opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook verwerkten beleggers nog wat bedrijvennieuws.

De Dow-Jonesindex stond kort na aanvang 0,5 procent hoger op 25.552 punten. De brede S&P 500 klom 0,4 procent tot 2756 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 7450 punten.

Trump meldde dat als er genoeg voortgang is geboekt in het handelsoverleg met China, hij de opgeschorte importheffingen niet meteen weer instelt. Eerder had Trump nog gezegd dat op 1 maart een harde deadline afloopt waarop een deal moest zijn bereikt. Ook uitlatingen van minister van Financiën Steven Mnuchin hielpen het sentiment vooruit. Hij zei dat de gesprekken voorspoedig verlopen.

Grensmuur

Bovendien zou Trump van plan zijn om het akkoord over de financiering van de Amerikaanse overheid te ondertekenen. Dat akkoord waarover Democraten en Republikeinen het eerder deze week eens werden, bevat niet de volledige financiering voor de door Trump gewenste grensmuur met Mexico. Daardoor was het onduidelijk of de president wel zou willen tekenen.

De maker van generieke medicijnen Teva ging bijna 11 procent onderuit. Het Israëlische bedrijf met een Amerikaanse notering zette een verlies in de boeken en voldeed met zijn prognoses niet aan de verwachtingen van analisten.

Gamesuitgever Activision Blizzard (plus 4,4 procent) maakte bekend 8 procent van zijn personeel te willen ontslaan. Daarmee moet de maker van computerspellen als Call of Duty, Overwatch en Hearthstone weer winstgevender worden. Er komen wel meer ontwikkelaars, maar administratieve en verkoopbanen verdwijnen. Het bedrijf greep in na een tegenvallend jaar.