Hoeveel macht koopt Nederland nu echt bij Air France-KLM?

De Nederlandse Staat heeft een belang genomen in de holding Air France-KLM, zo werd gisteren bekend. Nederland koopt daarmee macht en invloed bij de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij, maar hoeveel kunnen we er precies mee?

De regering heeft voorlopig 12,68 procent van de aandelen gekocht voor een prijs van 680 miljoen euro. Dat moet in totaal 14 procent worden, ongeveer evenveel als de Franse staat in handen heeft van de holding, maar dat wil niet zeggen dat Nederland ook direct even veel te vertellen heeft als de Fransen.

Wie namelijk al meer dan twee jaar aandelen bezit van de luchtvaartmaatschappij heeft dubbel stemrecht. De Franse staat heeft op aandeelhoudersvergaderingen dus ongeveer 22 procent van de stemmen, terwijl Nederland voorlopig juist minder in de melk te brokkelen heeft. Waarschijnlijk bedraagt het stemrecht ongeveer 10 procent.

Je mag daarnaast verwachten dat Nederland nu meer plaatsen krijgt bij de leiding van het bedrijf, maar dat wordt nog lastig om voor elkaar te krijgen. Op dit moment zijn er van de negentien bestuurders elf Frans en vijf Nederlands. De overige plekken zijn voor andere aandeelhouders, zoals China Eastern Airlines en het Amerikaanse Delta Airlines.

Frankrijk staat niet te trappelen om Nederland extra zetels te geven, te meer aangezien het land zich ernstig geschoffeerd voelt door de onverwachte stap van onze regering. Het is dus niet zo dat ons land nu direct een heleboel macht verwerft bij Air France-KLM. Daar zal nog een flinke strijd over worden gevoerd.

Bron(nen):   AD