Trumps handelsoorlog kostte Amerikanen 1,4 miljard dollar. Per maand

Het is maar goed dat er een einde komt aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, want het heeft de Amerikanen al een lieve duit gekost.

Aan het eind van 2018 kostte het protectionistische beleid van president Trump 1,4 miljard per maand. Dat blijkt uit een nieuwe studie van economen van de New York Federal Reserve, Princeton en Columbia. Ze ontdekten dat Amerikaanse consumenten en importeurs de rekening betalen van de 283 miljard aan handelstarieven die Trump het afgelopen jaar invoerde. Buitenlandse bedrijven betaalden vrijwel niets.

“De gehele last van de tarieven is bij binnenlandse consumenten en importeurs komen te liggen, terwijl de buitenlandse exporteurs buiten schot blijven,” schrijven economen Mary Amiti, Stephen Redding en David Weinstein.

Trump blijft volhouden dat de handelsbarrières goed zijn voor de Amerikaanse economie, maar in werkelijkheid werken de tarieven hetzelfde als elke andere belasting. Dat wil zeggen dat de kosten altijd worden doorberekend aan de volgende in de keten om uiteindelijk bij de consument te belanden.

Volgens de studie is het nettoverlies van de protectionistische maatregelen 16,8 miljard dollar. Dat is slechts een fractie van het Amerikaanse bbp, maar daar komt bij dat de economie ook te lijden heeft onder de onzekerheden, die de handelsoorlog met zich meebrengt en de tegenmaatregelen die buitenlandse overheden instellen.

De economen schatten dat als de huidige tarieven zouden blijven bestaan er 165 miljard per jaar verloren zou gaan voor de Amerikaanse consumenten en importeurs. “Onze resultaten laten zien dat de opbrengsten van de handelstarieven onvoldoende zijn om te compenseren voor de verliezen van consumenten,” aldus de economen. “We zien gelijksoortige patronen in andere landen die protectionistische maatregelen nemen tegen de VS. Dat duidt erop dat de handelsoorlog slecht is voor de hele wereldeconomie.”

 

Bron(nen):   Business Insider