Rutger Bregman held van The Daily Show: “Je bent een superster”

Lange tijd was Rutger Bregman alleen in kleine linkse kring bekend als de belangrijkste Nederlandse voorvechter van het basisinkomen, maar sinds zijn optreden op het World Economic Forum in Davos is zijn ster rijzende in de hele wereld. Hij mocht maandag zelfs aanschuiven bij The Daily Show in Amerika, waar presentator Trevor Noah hem een superster noemde.

“Een paar maanden geleden deed je naam nog geen enkel belletje rinkelen,’’ begint Noah. “Maar nu ben je een superster. Vooral onder jongeren vanwege je kijk op belasting en de superrijken in de wereld’’, vervolgt hij. Bregman wist in januari in Davos wereldberoemd te worden door tegen de superrijken die daar samenkomen onomwonden te zeggen dat ze meer belasting moeten betalen. “Dus jij zat daar tussen de rijkste mensen op aarde?’’ lacht Trevor Noah. “Merk je dat je sindsdien gevolgd wordt door een aantal privévliegtuigen? Het lijkt me iets waarmee je de superrijken nogal op de kast jaagt. Het idee meer belasting te betalen en een eind te maken aan de ontwijking ervan.’’

Bregman legt net als in Davos uit dat in de jaren vijftig in de VS veel meer belasting werd betaald. “Make America great again, bring back those higher taxes,’’ zegt hij waarmee hij de lachers op zijn hand krijgt. Even later gaat hij nog in op de historische ontwikkeling van werk en het ontstaan van ‘bullshit jobs’, de zinloze kantoorbanen uitgevoerd door mensen, die door niemand worden gemist als ze zouden gaan staken. “Sinds de jaren tachtig zijn er banen ontstaan waarbij mensen de hele dag op kantoor e-mails zitten te sturen naar mensen die ze niet echt leuk vinden. Ze schrijven rapporten die niemand leest. De wetenschappelijke benaming daarvoor is bullshit jobs,” grinnikt Bregman. Hij vindt dat we snel moeten stoppen met deze zinloze bezigheden.

Bekijk hier het hele fragment:

The Daily Show with Trevor Noah