Starbucks en andere topmerken ontlopen belasting via Nederland

Starbucks Engeland is een goed voorbeeld, het loopt prima, maar betaalt in Engeland amper belasting. Ondanks een omzet van €460 miljoen wist Starbucks in Engeland in 2011 verlies te maken. Dat ontstond deels doordat het koffiebedrijf 6% van de omzet (€30 miljoen) aan licentierechten betaalde aan Starbucks Coffee Emea in Amsterdam. Het Amerikaanse koffieconcern heeft de eigen merknaam daar als licentie ondergebracht. Dit bericht het Financieele Dablad dat onderzoek deed naar al die bekende bedrijven die op papier in Nederland zitten. Het FD: 'In de Britse media was te lezen dat de financieel directeur van Starbucks zei in Nederland een lager tarief dan de gebruikelijke 25% vennootschapsbelasting te betalen. Dit kan niet kloppen, zegt het Ministerie van Financiën. In Nederland betaalt elk bedrijf het wettelijke tarief van 25% belasting over de winst. Dat percentage staat vast. Wel kan een bedrijf met de fiscus een afspraak maken over het deel van de winst waarover belasting moet worden betaald. In zo’n tax ruling kan de Belastingdienst daarover zekerheid vooraf geven. Dit is voor bedrijven zeer aantrekkelijk. Zo heeft Starbucks een dergelijke afspraak voor tien jaar vastgelegd'. En dat doen veel grote merken met naam: het merk in Nederland stallen om zo belasting te ontlopen. Namen? Speedo en Hilton hebben merken in Nederland ondergebracht. Ook de Beatles en de Stones hebben een Amsterdams adres. Verder worden concerns genoemd als Nike, Diageo, Bacardi- Martini, PepsiCo, Inditex (Zara), Tommy Hilfiger en Volkswagen. Al deze bedrijven hebben financiële holdings in Nederland.  

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. PaulusJ

  Overheden willen graag hun eigen middenstand en ondernemers kapot hebben.
  Kapot maken met regels en kapot maken met belastingen. Niet alleen de UK, vooral ook hier doen jaloerse en rancuneuze ambtenaren alles wat in hun macht ligt, kleinere ondernemers de nek om te draaien.
  Want hoe kan je concurreren met 25% prijsnadeel en allerlei regels als anderen zich daar niet aan hoeven houden.
  “Amazon’s tax avoidance ‘will drive UK companies out of business’ kopt de Telegraph en ze hebben gelijk. “Google and Starbucks were also at the PAC hearing and have been asked to produce further information. Starbucks will have to disclose the terms of its “sweetheart” tax deal with Dutch authorities and prove that it was asked by the Netehrlands to keep those details secret.”
  Liever de grote Amerikaanse namen waarmee de politici mee kunnen pronken, dan kleinere en succesvolle bedrijven eerlijk laten concurreren en dezelfde kansen geven.

  Daarom: staakt! Doe niet meer mee. Ondernemers: stop met ondernemen en accepteer het niet langer. Who is John Galt!!

 2. Peter Bakker

  Ik snap het probleem niet zo: Nederland is vrij om zelf te bepalen hoeveel vennootschapsbelasting een bedrijf moet betalen. Een ander land staat vrij om de vennootschapschapsbelasting te verlagen.

  Helaas hebben landen een hekel aan (belasting)concurrentie en vandaar dat er via Europese regelgeving geprobeerd wordt om de belasting in de Europese landen gelijk te trekken. Dat zou voor Nederland financieel erg onvoordelig uitpakken.
  En als het, zoals “PaulusJ” schrijft, nadelig is voor de eigen middenstand en ondernemers kan de overheid ervoor kiezen om de vennootschapsbelasting te verlagen. De schuld ligt niet bij de belastingontwijkers maar bij de overheden zelf.

  • Worried Citizen

   Natuurlijk, meneer de kapitalist. Overheden hebben geen inkomsten nodig. Onderwijs, wegen, gerecht, politie, bejaardenzorg, gezondheidszorg, defensie, wetenschappijlkijk onderzoek, openbaar vervoer, armoedebestrijding, aanleg en onderhoud van wegen en havens, kanalen en bruggen, rioleringen, telefoonlijnen ect dat komt uit de lucht vallen… Gaat u alstublieft naar Nigeria en probeert u daar een bedrijf te beginnen in het midden van de jungle, zonder overheidsvoorzieningen, zonder wegen of elektriciteit en zonder geschoold personeel dat kan lezen en schrijven. Helaas kunnen we uw scholing niet ook afpakken want ik acht de kans miniem dat u hebt leren lezen op een dure privéschool .Ik wens u veel succes.. De schuld ligt bij de bedrijfsleiders die even egoïstisch denken en handelen als u en de politici die zich voor hun (globalistische) kar laten spannen.. Eerst groot/rijk worden met dank aan het systeem, en het dan willen afschaffen voor degenen die na u komen..

   (in antwoord op Peter Bakker)
 3. stanbicaccessloanfirm

  Geachte heer / mevrouw,

  Ik ben een geregistreerde particuliere geldschieter. We geven leningen te helpen

  mensen, bedrijven die behoefte hebben om hun financiële status over de hele updaten

  wereld, met een zeer minimale jaarlijkse rente zo laag als 3% binnen een 1 jaar tot 30 jaar terugbetaling looptijd een deel van de wereld. We geven leningen binnen het bereik van 5.000 USD naar 100.000.000 USD. Onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid is onze priority.Interested persoon moet contact met ons op via E-mail: stanbicaccessloanfirm@live.com

  Regard,

  De heer,Smith.

 4. Mr Weman Devlin

  Heeft u een lening moeten we geven lening tegen lage rente van 2% We geven lening uit het minimum van 10.000,00 euro aan het maximum 100 miljoen euro. dollars, ponden, Indien u interesse hebt, contact met ons op via e-mail: wemandevlin@gmail.com voor meer informatie

 5. Davis Andrew Glen

  Ik ben een particuliere geldschieter en Investor, Heeft u een legit, eerlijke, betrouwbare en snelle lening nodig ?? Ik kan u helpen met 100% garantie lening, bied ik het bedrijfsleven en individuele lening, meer ook dat we de financiering van allerlei projecten. Voor meer informatie contact met ons op gabandy5@gmail.com

Reacties niet toegestaan