Chemiereus Bayer vreest miljarden aan schadeclaims na verloren Roundup-zaak

Bayer is op zijn zachtst gezegd niet blij met de uitspraak van een Amerikaanse jury die bewezen achtte dat een 70-jarige man kanker heeft gekregen door jarenlang gebruik van de omstreden onkruidverdelger Roundup. De schadeclaim bedraagt 80 miljoen dollar. Maar daarmee is de kous niet af voor het chemieconcern. Er wachten nog 11.200 rechtszaken.

Als die in navolging van deze zaak ook allemaal nadelig uitpakken voor Bayer kan het totale bedrag van de schadeclaims oplopen tot 5 miljard dollar. De geruchtmakende zaak is aangespannen door Edwin Hardeman, die in 2015 de diagnose non-hodgkin kreeg. Deze vorm van lymfklierkanker zou zijn ontstaan doordat de 70-jarige man decennialang Roundup gebruikte in zijn tuin. Hij kreeg vorige week al gelijk. Vandaag is ook bepaald dat Bayer verantwoordelijk is. Het bedrijf is op de beurs al ruim 10 procent van zijn waarde verloren, maar beleggers houden nu opnieuw hun hart vast, aangezien de kans groot is dat er nog meer schadeclaims gaan volgen.

Roundup, dat door het door Bayer overgenomen biotech-bedrijf Monsanto op de markt is gebracht, is al jaren omstreden. De werkzame stof glyfosaat zou kankerverwekkend zijn. In Europa is de vergunning voor het gebruik ervan met vijf jaar verlengd, omdat de EU oordeelde dat het middel niet kankerverwekkend is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt daar echter anders over en stelde eerder al dat Roundup waarschijnlijk wel kanker kan veroorzaken.