Zoveel eigen geld moet je hebben als je een huis koopt

Morgen is het Open Huizendag. Reden voor het Algemeen Dagblad om in samenwerking met Independer op een rijtje te zetten hoeveel eigen geld je in moet leggen.

Sinds vorig jaar is het niet meer mogelijk om extra kosten mee te financieren in de hypotheek. Je moet dus een potje hebben voor zaken als overdrachtsbelasting en makelaarskosten. Hoeveel dat precies is, hangt af van de hoogte van je hypotheek.

Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer, maakt een eenvoudig sommetje. Stel dat je 275.000 euro kunt lenen voor de aanschaf van een woning, dan betaal je 10.620 euro aan extra kosten. Ruim de helft daarvan bestaat uit overdrachtsbelasting. De hypotheekgarantie slurpt een kwart op. De rest bestaat uit taxatie-, notaris- en bemiddelingskosten. Koop je een duurder huis, dan lopen de kosten vanzelfsprekend iets op.

“De vraag die we vervolgens aan klanten stellen is: heb je dat geld liggen? Zo nee, dan is de vraag of iemand in hun omgeving bereid is om dat bedrag, of meer, te schenken’’, aldus Lankreijer-Kos. “Het is mogelijk om een bedrag tot 100.000 euro belastingvrij te ontvangen voor de aankoop van een huis.’’

Het aantal starters onder de dertig dat geld uit een schenking krijgt is in een jaar tijd verdubbeld. 80 procent van de schenkers behoort tot de 20 procent van de huishoudens met het meeste vermogen.