ASML slachtoffer van grote bedrijfsspionage door Chinezen

Twee Chinese werknemers van chipmaker ASML hebben 60 GB aan data doorgespeeld aan een Chinees bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.

De krant ontdekte in documenten van een Californische rechtbank dat het Chinese XTAL dat in 2014 werd opgericht door twee voormalige ASML-werknemers, een schadevergoeding moet betalen van bijna 200 miljoen euro.

Het bedrijf liet twee andere Chinezen spioneren bij ASML en kreeg zo broncodes, e-mails, prijsstrategieën, gebruikshandleidingen en geheime algoritmes van de Nederlandse chipmaker in handen. Het ging om zeker 100.000 bestanden. Dat heeft grote gevolgen gehad.

Achter XTAL gaat het in Peking gevestigde Dongfang Yingyuan schuil. Mogelijk zijn de bedrijfsgeheimen ook daar terecht gekomen. XTAL zelf heeft na de uitspraak van de rechter faillissement aangevraagd.

ASML neemt de zaak hoog op en laat weten dat de daders grote bestanden hebben gestolen, maar nuanceert de kwestie ook. “Het gaat om een klein onderdeel van ons bedrijf in Silicon Valley waar software-programma’s voor machineoptimalisatie ontwikkeld worden. Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen”, aldus de woordvoerder van het bedrijf.

Bron(nen):   FD