Eindelijk: gekte op de woningmarkt voorbij

De woningprijzen stijgen nog steeds en de vraag is nog altijd groot, maar het gaat allemaal minder hard dan eerder. “Voor veel kopers is het plafond bereikt van wat men kan en wil betalen’’, reageert directeur van de NVM, Ger Jaarsma in het Algemeen Dagblad.

Een koper betaalt op dit moment gemiddeld 294.000 euro voor een huis. Dat is 9 procent meer dan een jaar geleden, blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). “De prijzen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was’’, aldus Jaarsma. Ook worden de regionale verschillen kleiner en wisselen minder woningen van eigenaar. “De gekte neemt af, maar dat wil niet zeggen dat de krapte verdwijnt.’’

Het lijkt er meer op dat mensen de hoge woningprijzen simpelweg niet meer kunnen betalen en dus maar wachten tot de prijzen gaan zakken. “Starters, jonge gezinnen en mensen met een krapper budget hebben gewoonweg steeds minder te kiezen.’’ Dat tonen de cijfers ook wel aan: in de prijsklasse tot 150.000 euro zijn er 41 procent minder woningen verkocht dan een jaar geleden.

Heel langzaam lijkt er dus een kentering aan te komen na de jarenlange prijsstijgingen, maar erg snel gaat het niet.

 

 

Bron(nen):   AD