“Jongeren moeten blij zijn dat ze twaalf uur per dag zes dagen per week mogen werken”

Jack Ma, de grote oprichter van Alibaba, heeft zich de woede van heel wat Chinezen op de hals gehaald door te stellen dat jongeren blij moeten zijn dat ze heel hard mogen werken. Daarover schrijft onder meer Bloomberg.

Hij deed zijn uitspraken in een interne discussie op het bedrijfsaccount op WeChat, het Chinese Facebook. Alibaba heeft net als veel Chinese techbedrijven een Spartaanse werkcultuur. Het is er gebruikelijk om volgens een 996-systeem te werken. Dat wil zeggen van 9 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds 6 dagen per week.

“Ik denk dat het een enorme zegen is om 996 te kunnen werken,” aldus Jack Ma. “Als dat niet kan wanneer je jong bent, wanneer kun je dan ooit 996 werken?”. Hij gaat verder: “In deze wereld wil iedereen succes, een fijn leven en respect. Ik vraag iedereen: als je niet meer tijd en energie in je werk steekt dan anderen, hoe kun je dan succes hebben?”

Maar lang niet iedereen is het met hem eens. In een anoniem opiniestuk in een Chinese krant schrijft iemand bijvoorbeeld dat 996 werken in strijd is met de wet, die een werkweek van maximaal 40 uur voorschrijft. “Een bedrijfscultuur van aangemoedigde overuren zal de concurrentiekracht van een bedrijf niet helpen. Sterker nog, het kan het vermogen om te vernieuwen tegenwerken”, klinkt het.

Jack Ma is de steenrijke oprichter en CEO van webwinkel Alibaba. Zijn vermogen wordt geschat op 40 miljard dollar en hij is de rijkste man van China.