Je spijkerbroek hoort eigenlijk 33 euro duurder te zijn

Stel dat broekenfabrikanten hun werknemers een eerlijk loon zouden geven, de arbeidsomstandigheden zouden verbeteren én zouden compenseren voor de milieuschade die ze aanrichten, wat zou je spijkerbroek dan kosten? 33 euro meer dan nu is het antwoord.

Het Impact Institute onderzocht de verborgen kosten van de productie van een spijkerbroek. Daarvoor berekenden ze de zogenoemde ‘true price gap’: het verschil tussen de inkoopprijs en de werkelijke kosten. Bij die laatste worden de eerlijke arbeidskosten en milieuschade meegerekend.

De onderzoekers keken naar de hele productieketen: van de kantoenplantages in India, via de Indiase weverijen naar de fabrieken in Bangladesh om te eindigen bij het transport naar Europa. Vooral aan het begin van het proces zitten veel verborgen kosten. Door mensen en soms kinderen te dwingen om te werken worden de arbeidskosten extreem laag gehouden.

‘True pricing’ is nuttig, omdat het de consument inzicht biedt, waardoor hij misschien overstapt op andere merken. Grote bedrijven worden daardoor mogelijk gepusht om ook fatsoenlijker te werk te gaan.