Ozb blijft stijgen terwijl woz daalt

Terwijl de waarde van huizen blijft dalen (in 2013 met 7% voorspelt de Rabo) moeten huiseigenaren volgend jaar met gemiddeld 2,7% meer onroerendezaakbelasting betalen, van 256 naar € 263. De woz-waarde daalt met 4,1% van € 251.400 naar € 241.000. Dat meldt de NOS vanmorgen. Die baseert zich op een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder ruim 100 gemeenten. Volgens Eigen Huis verhogen gemeenten de ozb om bezuinigingen op te vangen of de begroting sluitend te krijgen. Een doorn in het oog, zo noemt de VEH de jaarlijkse ozb-stijging.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Een paar jaar geleden werd door het toenmalige kabinet de maximale grens voor OZB verhogingen (2% per jaar) los gelaten. Het zou niet nodig zijn vond men, want “de gemeenten zouden wel hun verantwoordelijkheden kennen”. Nou, niet dus!

  • André Somers

   Toch is die belastingverhoging door gemeenten niet zo vreemd. Het is zo ongeveer de enige knop waaraan gemeenten kunnen draaien. Gemeenten krijgen vanuit de landelijke overheid allerlei bezuinigingen opgelegd waaraan ze niets kunnen veranderen, terwijl ze tegelijk steeds meer taken naar gemeenten afschuift. Dat moet toch echt ergens vandaan komen. Van grondverkopen kan het niet meer komen, omdat de bouw op zijn gat ligt. Tegelijk stijgen door de crisis de uitgaven voor (bijzondere) bijstand, voor noodopvang, voor schuldsanering, etc.

   Natuurlijk kunnen (en moeten) gemeenten bezuinigen op andere dingen, maar ook dat kan maar in beperkte mate en in een beperkt tempo (wegens lopende verplichtingen). Het ligt dus voor de hand dat gemeenten draaien aan de OZB knop. En nee, dat is niet leuk.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Een collega van mij schreef enkele jaren geleden een brief naar de gemeente over de forse verhoging van de OZB. Dit was nog in de tijd dat de bomen de hemel ingroeiden. In zijn brief vroeg hij aan de gemeente of zij soms de OZB als sluitpost gebruikten, en wel als volgt: aan het eind van de begroting kijken hoeveel men tekort heeft en dan bepalen hoeveel de OZB moet stijgen om dit gat te dichten.

    Het antwoord van de gemeente was in het kort: “Ja, dat klopt”.

    Dat gemeentes minder inkomsten hebben uit grondverkoop is hun eigen schuld. Ze blijven ook maar vasthouden aan de fantasieprijzen uit 2008. Doe eens 30% van de grondprijs af en er zijn genoeg particulieren die een eigen huisje willen laten bouwen. Heb je gelijk echte inkomsten, en niet bezit “op papier”. Tevens even de welstandscommisie aan banden leggen, of beter, halveren, dat scheelt weer in de kosten.

    (in antwoord op André Somers)
   • Peter Bakker

    Die belastingverhoging door de gemeenten is wel vreemd omdat zij de lasten op de eigen burger verhalen ipv te bezuinigen. De gemeenten geven onnodig veel subsidies uit welke betaald worden door de woning bezitters. Deze bewoners hebben daar geen of nauwelijks inspraak in en worden geplukt. Nu heb je een woning ‘onder water’ en desondanks toch een hogere OZB. Hoe valt dat te rijmen…

    (in antwoord op André Somers)
 2. Bert Hilhorst

  Die recessie wordt steeds langer en dieper met al die onbenullen in het bestuur.

 3. wezijnniethetzelfde

  wat hebben we nu aan de voorspellingen van de RABO bank, gisteren zeiden ze dat de huizenprijzen, nog meer omlaag gaan,vandaag de OZB omhoog, morgen voorspellen ze dat U geen “flappen” meer kan trekken en overmorgen zeggen ze dat er een kleine kans is op zeer klein herstel.Alle voorspellingen, net zoals in het begin van deze crisis is op “drijfzand” gebouwd en maken de mens angstig tot zeer angstig. Het heeft niets met fatsoen te maken, maar alleen eigen gewin, zelf verzieken de Bank ( en ) de woningmarkt met hun militaire strijd leuzen. De ander is de vijand, geen maatschappelijk wezen. De grootste stommiteit is geweest dat de arbeider e.a. zijn mooie doorzichtige of bruine loonzakje heeft ingeleverd voor een bankrekening!!!!!!!!! Het loonzakje weer terug!!!!!!!!
  Maar dat kan en wil niet meer, te gecompliceerd, toch!!!!!!!

 4. Cornelis Berend

  Belastingen verhogen kan dankzij het effect van de gekookte kikker. Als je een kikker in kokend water gooit gaat hij dood. Zet je ‘m op een heel laag vuurtje, dan breng je ‘m levend aan het kookpunt.

  Zo kan je steeds een stapje verder. Het probleem is met ‘TERUG’! Wanneer de crisis is betaald, zijn we al lang gewend aan die verhoging en hebben de besuurders het geld allang gebudgetteerd voor wat anders. Belastingverlaging bestaat niet.

  Over 30 jaar is de BTW 27%, let maar op. Misschien zou een oorlogje of zo helpen om die spiraal op te lossen.

  • Heldoppantoffels

   Het is inderdaad een eindeloos verhaal, dat kwartje van Kok zie je nooit meer terug en zo zijn er legio voorbeelden waarbij de bestuurders van land en bedrijfsleven uitsluitend denken aan de eigen belangen.

   Oorlog hoeft van mij niet, maar misschien zou de ineenstorting van dit ellendige systeem iets oplossen.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
  • Peter Bakker

   Vluchten kan niet meer….
   Wanneer je een eigen huis hebt kun je minder gemakkelijk verhuizen. Vandaar dat het makkelijk is om de OZB te verhogen. Daarnaast doen alle gemeenten dat en zit je eigenlijk gevangen. Vandaar ook dat de overheden een hekel hebben aan belasting concurrentie en alle moeite doen om de zgn. belasting paradijzen aan banden te leggen. Wanneer dat gelukt is gaan de belastingen zeker nog veel meer omhoog. Wij zijn geen burgers maar werknemers voor de overheid. Oh ja, een beetje mag je voor jezelf houden.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
 5. A. Hekman

  2013; WOZ waarde “slechts” 3,5 % lager, OZB bedrag ruim 10 % hoger !

Reacties niet toegestaan