Dwarse Duitse econoom Hans-Werner Sinn waarschuwt opnieuw

De dwarse Duitse econoom Hans-Werner Sinn waarschuwt in een lang interview met Der Spiegel opnieuw tegen het huidige beleid van de Europese regeringen en de Europese Unie in de eurocrisis. Hij zegt dat de Duitse Bundesbank door de Europese Centrale Bank gedwongen is tegen haar wil de staatsobligaties van Zuid-Europese landen op te kopen. 'Nu zijn ze van plan een bankenunie in het leven te roepen om de schulden van de Zuid-Europese banken te socialiseren. De volgende stap zal de introductie van 'eurobonds' (Europese obligaties) zijn. Tegen de tijd dat Frankrijk zal worden getroffen door de crisis, waar iedereen bang voor is, zal de Duitse regering niet langer weerstand kunnen bieden aan deze eis. Deze ontwikkeling zal uiteindelijk leiden tot een systeem dat weinig gemeen heeft met een markteconomie.' Sinn bepleit in het interview een tijdelijk vertrek uit de eurozone van Griekenland en Portugal, de twee economieën die er het slechtst aan toe zijn, om orde op zaken te stellen: 'Als Griekenland de monetaire unie zou verlaten, zouden de Grieken weer hun eigen producten kopen en zouden de rijke Grieken weer in het land investeren. Voor Portugal geldt hetzelfde. Griekenland en Portugal moeten 30 tot 40 procent minder duur worden om weer concurrerend te kunnen zijn. Dit wordt nu nagestreefd via buitensporige bezuinigingen, maar dat zal niet lukken. Deze landen zullen op de drempel van een burgeroorlog komen voordat het zover is. Een tijdelijk vertrek zou deze landen echter heel snel stabiliseren, voor nieuwe banen zorgen en de bevolking bevrijden van het juk van de euro.'    

Bron(nen):   Spiegel      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  ‘Sinn bepleit in het interview een tijdelijk vertrek uit de eurozone van Griekenland en Portugal’

  Is not going to happen.
  De belangen om uit elkaar vallen van de eurozone wordt ten koste van ALLES voorkomen. Zodra andere lidstaten zien dat ze beter af zijn zonder euro zullen ze in gansepas de euro verlaten en dat is het laatste wat de machtsgeile elite in Brussel wil.

  • johandevri

   100% mee eens….idd zal de gevestigde eurofiele elite dit NOOIT toelaten. Het gevolg zal zijn dat in Noordelijke Eurolanden de pijn ook groter wordt.(lees: nog meer bezuinigingen en nog meer belasting VERHOGINGEN) We kunnen concluderen dat het project EURO totaal mislukt is. Met de toelating van landen zoals Griekenland,Portugal,Spanje etc etc hebben we een Paard van Troje naar binnengehaald. Landen zoals Zweden of Polen zullen zich nog wel eens goed gaan bedenken eer ze de euro gaan invoeren.

   (in antwoord op grasspriet)
 2. Bert Hilhorst

  De EU wordt een armenhuis, waar alles is stuk genivelleerd en de kans op oorlog een stuk groter wordt.
  Het Duitse volk gaat dit uiteindelijk niet pikken.

 3. Heldoppantoffels

  Men vergeet even dat Spanje ook keihard op instorten staat en Nederland stevent af op een mooie tripple dip. Als je dus iets verder kijkt, dan lijkt het erop dat de problemen ook voor ons vele malen erger gaan worden. Vooruitzicht depressie iemand?
  Desalniettemin het leven gaat door, met of zonder euro en met of zonder poet. Keep smiling!

 4. johandevri

  We wachten af tot september volgend jaar wanneer er Bundestagsverkiezingen zijn in Duitsland;-) Ik voorspel een grote zege voor Die Linke en uiteraard een fikse afstraffing voor Merkels CDU.De FDP en De Groenen zullen de kiesdrempel NIET gaan halen.

  • Kansler

   Merkel heeft enorm veel steun onder de bevolking en een grote meerderheid lijkt haar beleid tov Europa goed te keuren. Huidige peilingen geven haar een grote voorsprong. Dit heeft nix te maken met deelstaatverkiezingen die betrekking hebben op regionale thema’s, onderwerpen en lijsttrekkers. De Duitsers weten immers dat het met links alleen maar erger kan worden met de tranferunie en de blootstelling aan de risico’s van Europa. Mogelijk wordt Griekenland geofferd. Ik voorspel een grote zege voor CSU/CDU. Bovendien: Duitsland heeft (nog) geen bezuinigingen nodig.

   (in antwoord op johandevri)
 5. Peter Bakker

  Ik ben voor Europa maar tegen de EU. De EU is een droom voor politici maar een nachtmerrie voor de burgers.

  Helaas zitten we als burgers er zo diep in dat geen politicus de waarheid meer durft te zeggen. Uiteindelijk zullen alle schulden via de Europese centrale bank op het bordje van de belastingbetaler komen te liggen (en niet bij de banken). Vervolgens worden de landen uit de unie gezet en kunnen wij opdraaien voor deze grootheidswaanzin. Natuurlijk is (bijna) iedereen voor economische samenwerking in Europa. Dat is wat anders dan een Europese Unie. De EU is een droom van machtswellustelingen. Helaas zijn deze vaak lid van een politieke partij en zitten dus in de regering en daarmee ook in de EU.

Reacties niet toegestaan