De Spaanse stad Jerez valt langzaam uit elkaar

Spanje is al een jaar ernstig ziek. De regering Rajoy bezuinigt zwaar op de overheidsuitgaven, in spaarbanken wordt geld gepompt omdat ze anders omvallen, de werkloosheid stijgt onafgebroken en tienduizenden Spanjaarden raakten hun huis kwijt omdat ze de hypotheek niet meer konden opbrengen. Ondertussen bleef de rente op de staatsleningen hoog en nam de armoede zichtbaar toe. ‘Hele steden en regio's zijn praktisch failliet, schrijft correspondent Steven Adolf in de Volkskrant. 'Het ergste hebben we gehad', zei premier Rajoy maandag na een jaar regeren. Daar denkt Jerez de la Frontera, de stad met 200 duizend inwoners in het zuidwesten van Spanje heel anders over. In Jerez  brokkelt het publieke bestel langzaam af. Het stinkt er, schrijft Adolf.  De vuilophalers staken sinds begin deze maand, waardoor er 3.000 ton vuilnis ligt te rotten in de straten. Jerez heeft € 1 miljard schuld. Jarenlang leefde de stad op te grote voet. De tekorten werden geleend bij bevriende banken. Met de uitgaven werden de kiezers en bevriende bedrijven tevreden gehouden. Er zijn genoeg mogelijkheden om van die enorme schuld af te komen: de sherry, de flamenco-cultuur en de omliggende natuur zijn ideaal om meer toeristen te trekken. Maar volgens blogger Pepe Contreras heerst voorlopig het pessimisme en maakt iedereen met iedereen ruzie. 'We hebben hier van alles. Alleen geen goede leiders, niet in de politiek en niet in het bedrijfsleven.'

Bron(nen):   de Volkskrant (betaald online)      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Nog een geluk dat ze bij de Europese unie zitten, anders hadden ze al die voordelen niet gehad.

 2. j g

  HET IS JUIST DOOR DE EUROPESE UNIE GEKOMEN WAARDOOR ZE IN DE SHIT ZITTEN!!!

 3. grasspriet

  Heel Europa valt langzaam uit elkaar.
  En eerlijk gezegd, het kan mij niet snel genoeg gaan.
  De expansiedrift van Brussel is juist hetgeen dat uiteindelijk voor oorlog zal zorgen omdat het een allegaartje van economieèn, talen en culturen is en de inwoners geen inspraak hebben of ze al dan niet een politieke, fiscale en economische samensmelting willen.
  Brussel denkt met een wals over de mensen te kunnen gaan maar er ontstaan stromingen die gaan opstaan en aan populariteit winnen. Uiteindelijk zal de EU uit elkaar vallen juist door die expansiedrift.

 4. Rinus57

  Tijdbom is aangestoken , wachten is op wie er als eerste gaat vallen

Reacties niet toegestaan