Het Faustiaanse pact tussen staten en banken

In Der Spiegel staat deze week een interessante analyse over het Faustiaanse pact dat staten en banken hebben gesloten. Banken kopen de staatsobligaties op die nodig zijn om de overheidsfinanciën overeind te houden, in de verwachting dat zijzelf uit de brand zullen worden geholpen als een acute crisis dit nodig zou maken. Volgens deskundigen kan deze symbiotische onderlinge afhankelijkheid uiteindelijk het hele financiële systeem in gevaar brengen. Nu de Europese landen zich de afgelopen jaren steeds dieper in de schulden hebben gestoken, is hun afhankelijkheid van de Europese banken enorm toegenomen. Regeringen zijn verslaafd aan geleend geld – en de banken komen aan deze behoefte tegemoet door staatsobligaties te kopen. Als beloning verwachten die banken niets minder dan een garantie van hun eigen overleven. Volgens de Europese Centrale Bank hebben de Europese banken nu voor zo'n 1,6 biljoen dollar aan staatsobligaties in handen. Wat momenteel in Griekenland gebeurt, biedt een dramatisch voorbeeld van het bovenstaande. Het land is in feite failliet en kan geen leningen meer krijgen op de internationale financiële markten. Toch slaagt het erin geld binnen te halen via de uitgifte van staatsobligaties met een korte looptijd, die vrijwel uitsluitend door Griekse banken worden gekocht. Die banken doen dit niet alleen vanwege de hoge rente, maar ook omdat zij die obligaties in onderpand kunnen geven bij de Griekse centrale bank, in ruil voor verse kapitaalinjecties voor henzelf. Ook de boeken van veel Spaanse en Italiaanse banken zijn gevuld met dit soort obligaties. Ze lenen goedkoop bij de ECB (rente: 1 procent) en beleggen dit geld in staatsobligaties van hun eigen overheden (rente: 6 procent). Volgens Der Spiegel wordt het hoog tijd dat paal en perk aan deze praktijk wordt gesteld, omdat anders het hele financiële stelsel instabiel wordt. Probleem: de meeste politici willen er niet aan, omdat dan de mythe wordt doorbroken dat staten niet failliet kunnen gaan.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. The Final Countdown

  De banken lenen geld van de ECB die geld krijgt van de staat via belastingen. Vervolgens lenen de bank het “gratis” geld weer uit aan de staat voor forse rentes.
  Ja ja.
  Ik snap het helemaal de doorgestoken kaart.
  Vandaar dat er bezuinigd moet worden wat de ekonomie in neerwaartse spiraal brengt en de allerlei belastingen, heffingen e.d. moeten om hoog om die banken terug te kunnen betalen, terwijl over 10 jaar nog geld krijgen van ons de burger, maar zij zelf hun lening al na een jaar hebben terug betaald.

  Ja, eerlijker kan het natuurlijk niet.
  Het ECB vol stoppen met geld, om het vervolgens te laten misbruiken door de banken.
  Hoog spel spelen dus en kijken hoe ver je kunt gaan.
  Niet ver natuurlijk want zo gaat de staat dus wel degelijk failliet omdat niemand meer aan z’n verplichtingen kan wel doen.
  Zeker niet de werklozen.

 2. BartvanOerle

  Ongelooflijk, zo kan iedereen geld verdienen, 1 procent betalen, 4,5 of 6 procent innen… En dat terwijl het creëren van geld net zo goed door de overheid zelf gedaan kan worden, helemaal gratis! Google maar eens op Positive Money.
  Alleen wel een beetje rekening houden met inflatie, graag.

  • Heldoppantoffels

   Helemaal mee eens, we worden elke keer genaaid! Van mij mag dit gehele systeem door de hoeven zakken, het is tijd voor iets nieuws.

   (in antwoord op BartvanOerle)

Reacties niet toegestaan