Sterke, maar tijdelijke, opleving van de huizenmarkt

Hypotheekverstrekkers en makelaars maken overuren doordat huizenkopers nog dit jaar hun slag willen slaan op de woningmarkt, schrijft het Financieele Dagblad. Na 1 januari zijn de eisen om een hypotheek te krijgen strenger en is aflossen vanaf maand 1 verplicht, althans om in aanmerking te komen voor belastingaftrek. 'Er is een run op woningen', zegt Pieter van Santvoort, eigenaar van de op twee na grootste woningmakelaar van Nederland, Van Santvoort Makelaars tegen de krant. 'We zien een verdubbeling van het aantal transacties ten opzichte van vorige maand.' De meeste huizenkopers willen volgens hem nu instappen omdat ze de strengere hypotheekregels voor willen zijn. De Hypotheker, leider op de markt voor tussenpersonen, spreekt ook van een verdubbeling. Er is dus een gerede kans dat het laatste kwartaal van dit jaar een stabilisatie van de prijzen te zien zal geven. Maar dat is meer dan schijn: de val na de jaarwisseling zal des te dieper zijn. De twijfelende aspirant kopers slaan nu hun slag, dus de eerste helft van 2013 zullen er nog minder kopers zijn dan de afgelopen jaren het geval was. De prijzen zullen dan dus fors dalen en het aantal transacties zal minimaal zijn, is de verwachting. De Rabobank verwacht voor heel 2013 een daling van de prijzen met 7%.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Met een beetje geluk wordt gewoon de keten van huizen-kopers in gang gezet. Veel mensen willen wel kopen, maar moeten eerst verkopen. Op de middellange termijn is er in NL nog steeds een woningen tekort.

  • IwanovKapotjeplov

   Woningtekort alleen is geen garantie voor prijsstijging. Kijk maar naar Japan. In Tokyo is de schaarste nog veel groter dan in NL, en toch dalen de prijzen al 20 jaar.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Klopt, maar het zou al mooi zijn als er weer gekocht en verkocht zou gaan worden.

    (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
    • IwanovKapotjeplov

     UIteindelijk zal er weer gekocht en verkocht worden, maar niet aan het huidige prijsniveau. Het gat tussen wat verkopers vragen en wat kopers willen/kunnen betalen is nog steeds te groot.

     (in antwoord op RhodBerth)
 2. catchit64

  Krijgen we in Januari weer berichten dat de huizenmarkt in elkaar zakt.
  Oplevingen creëren en vervolgens zielig gaan doen is een smerige vorm van politiek bedrijven.
  Heb eens het lef daar in Den Haag om Nederland te helpen in plaats van bang te zijn voor gezichtsverlies tegenover je zogenaamde vriendjes in Brussel.
  Zorg dat ons land er bovenop komt. De politiek in debet aan alle ellende. Los het dan op!!

 3. IwanovKapotjeplov

  Dommeriken zijn het, net een kudde schapen. Kijken alleen naar het verleden en hebben allemaal nog steeds het dogma van “profiteer maximaal van de HRA” in hun hoofd.

  Volgend jaar gaan door de nieuwe regels de prijzen weer behoorlijk omlaag. Dan kan je een zelfde pand tegen een lagere prijs kopen, en dus een lagere hypotheek nemen. Weg is het voordeel van een hypotheek van nu. Beter een lagere hypotheek volgend jaar dan nu een hogere hypotheek met meer aftrek.

  Worst case scenario voor deze korte-termijn kopers: de HRA wordt over een paar jaar gelijk geschakeld met de nieuwe situatie vanaf 1-1-2013. En hopla, weg is het voordeeltje van de hogere aftrek, maar de hypotheekschuld blijft. Dan zal er weer heel wat “schande”, “ach” en “wee” geroepen worden. Wie nu nog denkt dat het huidige fiscale regime voor oude gevallen nog zo blijft voor de volgende 30 jaar, heeft een dikke eikenhouten plank voor de kop.

Reacties niet toegestaan