Sporters zijn gelukkiger

Geen zin, toch gaan, dat is het beste advies als het over sporten gaat. Daarna voel je je immers beter, het is goed voor je gezondheid en je wordt er nog gelukkiger van ook.

Dat laatste blijkt uit een nieuwe studie die Ipsos uitvoerde in opdracht van NOC*NSF. De onderzoekers vroegen mensen simpelweg een gelukscijfer te geven voor hun leven. Mensen die meer dan tien keer maand sportten, gaven hun leven een 7,6. Mensen die niet aan sport deden, kwamen niet verder dan een 7,0. Het is natuurlijk niet gezegd dat sporten per se de oorzaak is van het hogere gelukscijfer. Mogelijk zitten gelukkige mensen beter in hun vel waardoor ze eerder de discipline kunnen opbrengen om te gaan sporten.

Toch geeft 35 procent van de ondervraagden aan dat sport hen gelukkiger maakt. Nog eens 46 procent voelt zich fitter. Verder zeiden de respondenten dat sporten hen zelfvertrouwen geeft. Teamsporters blijken nog gelukkiger dan individuele sporters. "Individuele sporters zien het nog vaak als een 'moetje' om te gaan sporten. We zien dat het sociale aspect, door te sporten in een groep of team, mensen nog gelukkiger maakt", aldus Richard Kaper van het NOC*NSF.