Nederlandse longartsen willen totaalverbod op e-sigaret

Nog niet zo lang geleden werd er gezegd dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk was dan een gewone sigaret. Nu willen longartsen dat elektronische sigaretten volledig worden verboden.

In Nederland is het aantal gebruikers met longklachten gestegen van drie naar acht. Één persoon belandde zelfs op de intensive care. Gebruikers hoestten bloed op of kregen astmatische klachten. Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) legt uit dat de vereniging zich zorgen maakt over de chronische gevolgen van het gebruik. Tegen NOS Radio 1 Journaal zegt hij: "Daarin worden we gesterkt door de conclusies van het grote Europese longartsencongres vorige week. Het eindoordeel was toen: we moeten af van de e-sigaret, en daar konden we ons bij aansluiten."

Van den Toorn pleit daarom nu voor een totaalverbod. "Vanwege alle alarmerende berichten die er zijn en de al bekende schadelijke gevolgen voor de luchtwegen op chronische termijn, zouden we het nu een halt moeten toeroepen."

Bron(nen):   NOS