Te lang slapen is slechter dan je denkt

Met slaap komt het duidelijk nogal nauw. Te weinig slapen is heel slecht voor je, krijgen we telkens te horen, maar te veel is ook niet goed. Nieuw onderzoek wijst uit dat de kans op beroertes fors toeneemt als je meer dan negen uur per nacht slaapt.

Chinese onderzoekers onderzochten bijna 32.000 mensen die gemiddeld ongeveer 62 jaar oud waren. Degenen die aangaven meer dan 9 uur per nacht te slapen hadden 23 procent meer kans op een beroerte. De proefpersonen die middagdutjes deden van meer dan 90 minuten liepen 25 procent meer risico op de hersenaandoening dan de mensen die het dutten wisten te beperken tot minder dan een half uur. Wie én meer dan negen uur sliep én een middagdutje deed van meer dan 90 minuten had zelfs 85 procent meer kans op een beroerte.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het vele slapen de oorzaak is. Als jij in totaal meer dan 10 uur slaapt, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Ook kan het zijn dat de veelslapers bijvoorbeeld minder sporten, omdat ze daar geen tijd meer voor hebben.

Hoofdonderzoeker Xiaomin Zhang van Huazhong University geeft toe dat meer onderzoek nodig is, maar benadrukt dat het niet de eerste studie is die een verband vindt tussen lang slapen en een slechte gezondheid. Eerder onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat wie negen uur of meer slaapt vaak een hoger cholesterol heeft.

Bron(nen):   Metro UK