OMT: onder strikte voorwaarden kan Nederland weer open

Nederland kan op den duur onder strenge voorwaarden weer open. Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM heeft de voorwaarden geformuleerd aan het kabinet.

De 'transitiestrategie', kan pas beginnen als aan een aantal voorwaarden voldaan is. Die worden opgesomd in de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen en waarover de NOS beschikt.

  1. Het aantal mensen dat wordt besmet door een drager van het virus (R0) moet een tijd onder de 1 liggen.
  2. Er moet voldoende capaciteit zijn om mensen met symptomen te testen en ook te kunnen testen bij de mensen die door de besmette persoon kunnen zijn besmet.
  3. Er moeten meetinstrumenten zijn om snel te kunnen ontdekken als de ziekte weer losbreekt.

Het OMT wil ook mobiele applicaties gebruiken bij het in de gaten houden of het virus weer toeslaat. Om het beleid te kunnen starten is er veel meer capaciteit nodig om te testen.

Behalve de moleculaire testen om vast te stellen of iemand geïnfecteerd is, zijn er tests om te kijken of iemand een infectie heeft doorgemaakt en antistoffen heeft. Er zijn veel van die testen op de markt maar onduidelijk is nog welke betrouwbaar genoeg zijn.

Sneltesten zouden mogelijk ook kunnen worden uitgevoerd, als ze tenminste met een hoge zekerheid (98%) mensen eruit pikken die niet besmet zijn. Ze zouden tenminste 60-80 procent van de wel besmette mensen eruit moeten halen.

"Het opheffen van het verbod om contactberoepen uit te oefenen", zegt het OMT, "is een van de maatregelen die naar verwachting als eerste versoepeld zou kunnen worden. Het is nu nog te vroeg om aan te geven wanneer dat exact kan." Ook voor het vliegverkeer ziet het OMT nog niets in het veranderen van de huidige beperkingen.