Wat we nu weten over het Rotterdamse geweld

De rellen braken rond 20:30 uur uit op en om de Coolsingel. Een groep van 100 personen hadden zich daar verzameld. Volgens burgemeester Aboutaleb kwamen de 'deelnemers' om geweld te gebruiken. De demonstranten waren duidelijk uit op confrontatie en daardoor voelden zowel de politie als de brandweer zich op verschillende momenten bedreigd. Om die reden is er door agenten geschoten. Het ging om gerichte - en waarschuwingsschoten. Het Centraal station werd vanwege de ongeregeldheden gesloten. Het treinverkeer werd stilgelegd. De politie moest opschalen en eenheden uit het gehele land zijn naar Rotterdam gekomen om ondersteuning te bieden.

Bij de rellen zijn zeker zeven gewonden gevallen. Door de gerichte schoten zijn gewonden gevallen en ook aan de kant van de politie zijn er gewonden. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend. Ook een journalist is gewond geraakt nadat hij werd belaagd door relschoppers.
De politie heeft minstens twintig aanhoudingen verricht, en de verwachting is dat er nog meer aanhoudingen volgen. "Van veel verdachten zijn goede beelden gemaakt", zei burgemeester Aboutaleb op een persconferentie vannacht. "Daar doen wij nog nader onderzoek naar."

Bron(nen):   Politie  RTV Rijnmond