Variant Omicron kan ook onze beste vriend blijken

Van de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant weten we bijna zeker dat hij besmettelijker is dat de Delta-variant. Maar verder weten we weinig. Het kan zijn dat je er zieker van wordt dan van de bestaande versies van het virus. Maar dat moet nog blijken uit nader onderzoek. Het kan namelijk even goed dat hij wèl besmettelijker is, maar in zijn effecten milder. De Belgische Jaap van Dissel Marc van Ranst: "Indien de omicron-variant minder ziekteverwekkend zou zijn, dan zou de grotere besmettelijkheid (die Omicron toelaat om delta te vervangen) zeer positief zijn. Daarom moeten we de klinische gegevens van Omicron-patiënten (in Zuid-Afrika en wereldwijd) goed opvolgen."

De mensen die in Zuid-Afrika met de omicronvariant zijn besmet, zijn voorlopig niet zwaar ziek. Dat meldt de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging, Angélique Coetzee, aan de Britse openbare omroep BBC.

De voorzitter merkte op dat het onderzoek zich nog in een heel vroeg stadium bevindt. "De patiënten klagen het meest over een pijnlijk lichaam en vermoeidheid, extreme vermoeidheid", zei ze. Maar verder lijkt het mee te vallen.

Als dat waar zou zijn is Omicron een mooi Sinterklaasgeschenk.