'Geilneef' Overmars kon zijn gang gaan in de 'haantjescultuur' van Ajax

Geen categorie
maandag, 07 februari 2022 om 23:05
974c0c3a fb26 4689 bfc9 aedaa9a40c0c
Van het glanzende, moderne, inclusieve imago van Ajax klopt heel weinig, ontdekte NRC. Het uitvoerige wangedrag van Overmars staat niet op zichzelf. Ajax wordt door vrouwelijke medewerkers gekenschetst als een „haantjescultuur” en een „apenrots”. Over vrouwen worden stereotype grapjes gemaakt en ondergeschikte vrouwen worden vaak op hun uiterlijk aangesproken. Degenen die een grens overgaan, worden niet gecorrigeerd. Tijdens een borrel zag een vrouw hoe een vrouwelijke collega stiekem gefotografeerd werd door een mannelijke collega, waarna het resultaat in groepsverband werd becommentarieerd.
Vrouwen voelen zich beschroomd om melding te doen van dit wangedrag, zeiden betrokkenen tegen NRC. „Het is een enorme machtsverhouding”, zegt de een. „Als je het niet accepteert dan ben je heel snel weg”, zegt een ander. Een derde: „Seksisme zit in de cultuur bij de club.”
In op die rots was Overmars de hoofdaap. Hij kon zich dus alles veroorloven en daarvan maakte hij vaak gebruik.
Binnen de club wordt al jaren op meerdere afdelingen over zijn omgang met vrouwen gefluisterd. Bij sommige medewerkers was zijn bijnaam ‘geilneef’. Drie vrouwen vertellen dat hij zich aan hen opdrong per app. Na een kleine opening – een ogenschijnlijk onschuldig antwoord – beet hij zich vast. Hij wilde horen wat ze deden, met wie ze waren, wat ze aan hadden. En hij vroeg om complimenten. De manier waarop hij contact legde, werd almaar dwingender. Hij deinsde er niet voor terug foto’s van zijn geslachtsdeel te sturen.
Zondag nam hij - gedwongen? - ontslag.
Bron(nen): NRC