Waarom mensen die trouw poetsen toch gaatjes krijgen

Poetsen helpt. Maar niet tegen specifieke bacteriestammen - in het bijzonder streptococcus mutans - die vaker voorkomen in monden met gaatjes. 

Steeds vaker beschouwen wetenschappers gaatjes als een bacterieprobleem. Het advies dat je als kind kreeg - tanden poetsen, flossen, minder snoep eten - is nog steeds belangrijk. Maar het wordt steeds duidelijker dat de soorten bacteriën die in je mond leven er ook toe doen. Sommige mensen doen alle mondhygiëne goed en krijgen nog steeds gaatjes vanwege de bacteriën die in hun mond leven. 

Mondbacteriën voeden zich met stukjes suiker en koolhydraten die aan je tanden kleven. De bacteriën fermenteren de suikers  en maken natuurlijke zuren aan, die het tandglazuur beginnen op te lossen, zoals azijn kalk oplost in je koffiemachine.

De een heeft de foute bacterie (en krijgt gaatjes) de ander heeft andere bacteriën en krijgt ze niet. En die bacteriën zijn erfelijk: als jij ze hebt hebben je kinderen ze ook. Gaatjes zijn eigenlijk een overdraagbare infectieziekte.

Wat helpt? Om te beginnen poetsen, flossen en mondwater gebruiken. En daarnaast een dieet volgen dat laag is in suikers en geraffineerde koolhydraten. 

In de toekomst zullen onderzoekers misschien genoeg te weten komen om iets anders te doen aan de schadelijke bacteriën. Er is zicht op een stof - met de naam A12 - die de schadelijke bacteriën doodt. Maar die oplossing is er nog niet. En de probiotische middeltjes die nu op de markt zijn en die beloven te werken doen dat niet.

Bron(nen):   FiveThiryEight