Trek uit de Randstad neemt toe: ook Drenthe en Groningen zien westerlingen komen

De stroom mensen die de Randstad verlaat om zich in 'de provincie' te vestigen houdt - ook na Corona - aan. Het gat tussen het aantal mensen dat uit de Randstad verhuist en het aantal mensen dat erheen gaat, is zelfs nog groter geworden. Vrijwel alle gemeenten hebben inmiddels een positief verhuissaldo met de Randstad.

Onderaan de streep verhuisden in 2021 ruim 75.000 mensen vanuit de Randstad naar een andere regio. 53.000 mensen maakten de omgekeerde beweging. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2014 verliest de Randstad aan populariteit, en sinds 2017 gaan er meer mensen weg dan dat ernaartoe gaan.

Voornaamste reden: meer huis voor hetzelfde geld.

Relatief gezien kent de gemeente Nijkerk de grootste instroom van Randstedelingen, gevolgd door Noord-Beveland en Culemborg. Dat zijn gemeenten die nog redelijk dicht bij de Randstad liggen. Echter: ook gemeenten aan de rand van het land verwelkomen per saldo meer mensen uit het westen dan dat ze kwijtraken. Zo kennen ook Westerwolde, Pekela (beiden Oost-Groningen) en Westerveld (zuid-Drenthe) een grote instroom. 

Bron(nen):   AD