Meerdere Russische vliegtuigen onderschept

WASHINGTON (ANP) - Op verschillende plekken in de wereld zijn afgelopen week Russische militaire vliegtuigen onderschept. Nadat vrijdag duidelijk werd dat woensdag twee Russische bommenwerpers het Zweedse luchtruim binnen waren gedrongen, kwamen ook meldingen uit de VS, Canada en Groot-Brittannië.

Twee Amerikaanse straaljagers onderschepten donderdag zes Russische vliegtuigen, meldt CNN. De Russen naderden bij Alaska het Amerikaanse luchtruim. Het ging om twee Mig-31 straaljagers, twee bommenwerpers van het type Bear en twee tankvliegtuigen. Toen twee Russische bommenwerpers het Canadese luchtruim naderden, grepen de Candezen in.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen denken dat het bezoek van de Russen mogelijk te maken had met het bezoek van de Oekraïense president Petro Porosjenko aan de VS.

Britse media meldden vrijdag dat vanuit Schotland ook twee straaljagers zijn opgestegen om Russische vliegtuigen tegen te houden. De bommenwerpers vlogen richting het Britse luchtruim en werden onderschept.

Na de ingreep van de Zweedse vliegtuigen woensdag heeft het land de ambassadeur van Rusland ontboden. De Zweedse Minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt sprak vrijdag van een ,,grove schending'' van het Zweedse luchtruim en de ernstigste door de Russen in zijn jaren als minister. Hij heeft een uitgebreid rapport gevraagd van het Zweedse leger over het incident.