Holleeder opnieuw voor rechtbank in ‘Andes’

Willem Holleeder moet dinsdag voor de tweede maal voor de rechtbank in Haarlem verschijnen, in het kader van het megaproces Andes. Deze keer zal het Openbaar Ministerie (OM) eisen dat Holleeder wordt teruggestuurd naar de cel, omdat hij zich niet aan de afspraken voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft gehouden.

Holleeder (56) kwam in januari 2012 voorwaardelijk vrij, na het uitzitten van zes van de negen jaar die hem was opgelegd in de afpersingszaak Kolbak. Een van de slachtoffers in die zaak was de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Volgens het OM heeft Holleeder zich in zijn proeftijd schuldig gemaakt aan nieuwe misdrijven, waaronder de afpersing van Hells Angelsvoorman Theo Huisman en de bedreiging van Peter R. de Vries. Dat betekent, meent het OM, dat Holleeder het voor zichzelf heeft verknald en terug de cel in moet, om in elk geval een deel van de nog openstaande drie jaar uit te zitten.

De afpersing van Huisman heeft de rechtbank vorige week al besproken. Dinsdag komt de bedreiging van De Vries aan bod. Het OM beschikt over camerabeelden daarvan.