‘Strafrechtelijk Fipronilonderzoek belette inlichten Kamer’

Het kabinet kon de Tweede Kamer vorige week niet vertellen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al in november was getipt over het gebruik van fipronil op pluimveebedrijven. Er was toen al een strafrechtelijk onderzoek begonnen waarvan die tip deel uitmaakte, schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer.

De onthulling dat de NVWA al in november op fipronilgebruik was gewezen deed veel stof opwaaien. De Kamer vroeg het kabinet om opheldering omdat dat eerder de indruk wekte dat de NVWA er pas in de zomer van wist.

De anonieme tip over het gebruik van de verboden stof fipronil om bloedluizen mee te bestrijden leidde niet meteen tot onderzoek, maar daar wordt donderdag van teruggekomen. ,,Met de kennis van nu over de omvang van het gebruik en de aanwezigheid van fipronil in eieren'', zou het bureau dat de risico's beoordeelt anders hebben geoordeeld.

De vraag of er gevaar was voor de volksgezondheid is destijds voorgelegd aan het zogeheten Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRo) van de NVWA. Uiteindelijk is geoordeeld dat er ,,geen acuut gevaar dreigde'' voor de volksgezondheid. BuRo stelt dat het nu geadviseerd zou hebben om ,,handhavingsacties te starten en niet alleen het traject van het strafrechtelijk onderzoek te volgen''.