De affaire die politiek wonderkind Justin Trudeau kan doen sneuvelen

De Canadese premier Justin Trudeau ligt zwaar onder vuur. De jonge politicus die bij zijn aantreden als een held werd onthaald speelt een rol bij een omkopingsschandaal van een van de grootste bedrijven van het land. Wat is er precies aan de hand?

Onder druk gezet
De voormalige procureur-generaal van Trudeau, Jody Wilson-Raybould, zou onder druk zijn gezet door een van de belangrijkste adviseurs van de premier om te voorkomen dat het constructiebedrijf SNC-Lavalin vervolgd zou worden vanwege fraude en omkoping. Wilson-Raybould is al opgestapt net als top-adviseur en goede vriend van Trudeau, Gerald Butt. Polls wijzen ondertussen uit dat de affaire grote schade toebrengt aan de zittende regering, wat slecht nieuws is met de federale verkiezingen in het vooruitzicht.

Omkoping
Het in Montréal gevestigde SNC-Lavalin wordt ervan beschuldigd 48 miljoen dollar te hebben betaald aan de Gaddafi-familie in Libië in ruil voor lucratieve contracten. De omkoping zou hebben plaatsgevonden tussen 2001 en 2011. Als het bedrijf wordt veroordeeld mag het waarschijnlijk tien jaar lang niet meer meebieden op federale projecten. SNC-Lavalin heeft wereldwijd bijna 50.000 werknemers waarvan 3.400 in Quebec.

Lobby
De top van het bedrijf heeft bij de Canadese overheid gelobbyd voor een boete in plaats van een verbod op het bieden voor contracten, maar de openbare aanklagers hebben besloten toch door te gaan met de rechtszaak. En daar wringt de schoen: de minister-president en zijn adviseurs zouden samen met de minister van Financiën Wilson-Raybould onder druk hebben gezet om te interveniëren en haar openbare aanklagers te dwingen af te zien van de rechtszaak. Dat heeft ze geweigerd.

Getuigenis
In een getuigenis voor het parlement heeft Wilson-Raybould donderdag gedetailleerd uit de doeken gedaan hoe ze consistent en aanhoudend onder druk werd gezet om van gedachte te veranderen. Ze zei voor het eerst dat Trudeau zich er mee had bemoeid tot een punt waarop ze zich verplicht voelde hem te vertellen dat wat hij vroeg ongepast was. Ze zou zich niet laten leiden door partijbelangen. Trudeau houdt ondertussen vol dat hij enkel op respectvolle wijze en binnen de grenzen van het betamelijke met haar heeft gesproken. Hij benadrukt dat het zijn taak is als premier om de werkgelegenheid in Canada te beschermen.

Wat nu?
Donderdag haalde de getuigenis van de oud-procureur-generaal de voorpagina’s van alle grote Canadese kranten. “Wilson-Raybould wijst minister-president als schuldige aan,” kopte bijvoorbeeld de Toronto Star. Wat er nu gaat gebeuren is afwachten. Er zullen nog meer topambtenaren gaan getuigen en Trudeau zal blijven volhouden niets verkeerds te hebben gedaan. Maar hoewel zijn steun aan SNC-Lavalin hem geen schade toebrengt in Quebec, waar het juist als iets positiefs wordt gezien, gaat de rest van het land hem er mogelijk wél op afrekenen bij de volgende verkiezingen.

Bron(nen):   The Guardian