‘We stevenen af op een ramp van Bijbelse proporties’

Elk jaar wordt voorspeld wanneer de wereld zal vergaan. Die voorspellingen komen vaak van dubieuze bronnen. Maar nu ziet de Britse investeerder en mede-oprichter van het investment management bedrijf GMO, Jeremy Grantham, een ware ramp opdoemen die de mensheid nog niet eerder gezien heeft. Grantham publiceerde in 2011 een alarmerend rapport over de exploderende voedselprijzen. Nu schrijft hij dat de aarde de grondstoffen niet meer kan leveren aan het aantal inwoners van de aarde. Hij zegt dat de aarde op een duurzame manier slechts 1,5 miljard mensen kan voeden in plaats van de huidige 7 miljard inwoners. Granthams argumenten:
 • Tot 1800 had de mens geen voorraden en leefde bij de dag tot de grens van de voedselvoorraden.
 • Vanaf ongeveer 1800 zorgde het gebruik van koolwaterstoffen voor een explosie in het gebruik van energie, de voedselvoorziening, en door het opstapelen van overschotten voor een enorme toename in welvaart en wetenschappelijke vooruitgang.
 • Sinds 1800 is de wereldbevolking gestegen van 800 miljoen tot 7 miljard inwoners.
 • De toename van de wereldbevolking heeft gezorgd voor een tienvoudige toename van de welvaart in de ontwikkelde landen en de huidige explosieve groei in ontwikkelingslanden. Hulpbronnen als koolwaterstoffen, metalen, kunstmest, beschikbaar land en water komen daardoor in gevaar.
 • Ondanks het gebruik van enorme hoeveelheden meststoffen is de groei van de opbrengst per hectare landbouwgrond gedaald van 3,5% in de jaren 1960 tot 1,2% nu. Dat heeft te maken met het in gebruik nemen van landbouwgronden voor veeteelt. De reden is dat door de welvaart mensen meer vlees zijn gaan eten.
 • De problemen van groei in relatie tot de eindigheid van middelen is niet eenvoudig te vatten voor een op korte termijn gerichte politieke en economische denkwereld. Als we onze focus wanhopig op groei handhaven, zal alles opraken en treedt er een eindtijd scenario in werking. Kwantitatieve groei zal vervangen moeten worden door kwalitatieve groei.
 • De markt is de moeder van alle prijssignalen. De prijzen van alle belangrijke grondstoffen daalden, behalve die van olie, 100 jaar lang tot 2002, met een gemiddelde van 70%. Sinds 2002 stijgen de prijzen alleen maar.
 • De meeste grondstoffen zijn nu zo ver verwijderd van de gebruikelijke neerwaartse prijstrend, dat het zeer waarschijnlijk is dat de oude trend is veranderd. Misschien wordt het wel de belangrijkste economische gebeurtenis sinds de industriële revolutie.
 • Vanaf nu zullen de prijsstijgingen en de tekorten aan middelen onderdeel van ons leven worden. Dit zal de groei vertragen van de ontwikkelde wereld en een zware last worden voor de arme landen.
 • We moeten een oplossend energiebeleid ontwikkelen. Er is weinig tijd te verliezen.
Granthams uitgebreide uiteenzetting staat ondersteund met statistische grafieken op Business Insider.    

Bron(nen):   Business Insider      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. doomdenker

  Dit zag ik al 20 jaar geleden.

 2. jantje uitnederland

  Zulke mensen praten graag voor hun eigen straatje.

  Het zou mij niet verbazen als zijn bedrijf handeld in grondstoffen zodat de prijzen zo hoog worden dat arme Afrikanen zullen sterven van de honger.

  HIj probeert op deze manier alleen maar mensen wijs te maken dat de hoge voedelprijzen op natuurlijke wijze tot stand zijn gekomen en dat dit niet anders meer kan.

  Als zijn beweringen zijn allang achterhaald en hangen van aannames aan elkaar.

  Bijvoorbeeld:In Nederland worden elk jaar landbouwareaalen uit productie genomen, omdat er stelselmatig teveel wordt geproduceerd.

  Met cityfarming kan men eenvoudig in zijn eigen voedselbehoefte voorzien: http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/1533562/2012/11/13/Ledlampen-beloven-revolutie-in-groentekweek.dhtml

  Een tijdje terug was er nog een docu op tv waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan het vergroenen van woestijen en dat dit heel erg succesvol was. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1250669

 3. kletsmajoor

  Op welke ramp stevenen we nu eigenlijk af volgens deze meneer? Alle punten die opgesomd worden zijn dingen die wel bekend zijn en die niet onoplosbaar lijken. Het zijn het mooie uitdagingen voor creativiteit, wetenschap en techniek. Een kenmerk van echte rampen is dat niemand ze ziet aankomen.

 4. Olaf

  Ik kan iedereen aanraden eerst deze lezing van Dr. A. Bartlett eens te bekijken alvorens het bovenstaande af te wijzen. http://www.albartlett.org/presentations/arithmetic_population_energy_video1.html

 5. Karel Kritisch

  Flauwe kul. Als we allemaal zoals Amerikanen gaan leven dan kunnen we maar 1,5 miljard monden voeden. Als we als indiers gaan leven kunnen we wel 15 miljard monden voeden. Als we een duurzame maatschappij vormen en de landbouw nog effectiever maken kunnen er nog meer bij. We moeten efficient werken. Zodra we met duurzaamheid ook de welvaart stimuleren dan neemt de bevolkingsgroei ook weer af. Welvaart remt de bevolkingsgroei. Roofbouw en verspilling is killing.

  • Adam

   Uiteraard heb je een punt. Maar sommige grondstoffen raken gewoon op. Als je bijvoorbeeld kijkt hoe diep er nu naar koper wordt gedolven en je vergelijkt dat met bronstijd is er toch echt wel een verschil. Uiteraard verdwijnt het koper niet. Het aantal koperatomen op aarde is nog steeds hetzelfde, maar als het verdund ergens in de zee terecht komt, kun je het toch niet meer terugwinnen.

   Dit geldt voor veel mineralen en ook voor fossiele brandstoffen. Uiteraard kan alles nog goed komen als we nieuwe materialen ontdekken waarmee we hetzelfde kunnen, maar dat moet dan wel gebeuren, en deze nieuwe materialen kosten in ieder geval een hoop energie om te maken.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
 6. RhodBerth

  Als de prijzen stijgen zal de markt vanzelf veranderen. Als vlees te duur wordt gaan mensen minder vlees eten, waardoor er meer ruimte komt voor akkerbouw. Het enige dat uit dit soort onderzoeken blijkt is dat de 7 miljard aardbewoners niet zo kunnen leven als de 300 miljoen Amerikanen. Goed om te weten. Dat zal dan dus ook nooit gebeuren.

 7. Alexander Linda Israel

  Dat komt omdat we overconsumeren, fossiele brandstoffen blijven misbruiken en dat bronnen qua voedsel niet worden gemanaged worden. Welkom in de maatschappij van geld, bezit en het zelf en het niet willen accepteren van de vergankelijkheid.

Reacties niet toegestaan